Ladeja Godina Košir je finalistka globalnih nagrad The Circulars 2018 - ”Circular Economy Leadership”, ki jih podeljuje Svetovni gospodarski forum (WEF)

 
 
 
Leadership-Social-Tile--705x368.jpg

Ljubljana / Ženeva – 1. december 2017

Direktorica in pobudnica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change, mag. Ladeja Godina Košir, je bila v močni globalni konkurenci izbrana kot ena izmed 6 finalistov za nagrado The Circulars 2018 v kategoriji »Circular Economy Leadership«, namenjeni izjemnim posameznikom. Nagrade v okviru januarskega letnega vrha v Davosu podeljujejo Svetovni gospodarski forum (WEF) in iniciativa Forum of Young Global Leaders v sodelovanju z Accenture Strategy. Novico o nominirancih za leto 2018 je žirija iz Ženeve posredovala 30. novembra, nagrade pa bodo na slavnostnem dogodku podeljene 22. januarja 2018 v Davosu.

Mednarodna žirija je nominacijo Ladeje Godina Košir utemeljila na njeni proaktivnosti pri utemeljevanju koncepta krožnega gospodarstva, prepoznavanju in povezovanju deležnikov, ki prispevajo k pospeševanju prehoda iz linearnih v krožne modele v Sloveniji in širši Srednji in Vzhodnoevropski regiji ter strokovnega mednarodnega udejstvovanja

V okviru mednarodne platforme Circular Change (CC), ki jo je zasnovala in jo vodi kot direktorica, se je povezalo že več kot 3.000 mednarodnih deležnikov, Ladeja je kot govornica ali moderatorka sodelovala na več kot 100 dogodkih s področja krožnega gospodarstva – od Ljubljane, Dunaja, Bratislave, Bruslja, Amsterdama, Londona do Sao Paola in Rijada, in postala prepoznavna sooblikovalka globalne krožne tranzicije. Mednarodna konferenca Circular Change je v letih 2016 in 2017 v Slovenijo pripeljala več kot 50 mednarodnih vrhunskih strokovnjakov in povezala več kot 700 posameznikov, kar je Slovenijo postavilo na zemljevid nosilcev krožnega gospodarstva. 

Platforma CC ima danes vlogo ene osrednjih povezanih evropskih platform za krožno gospodarstvo, kar potrjuje naraščajoče število partnerjev, močna mednarodna sodelovanja in prenosi znanj, predvsem v izmenjavi z vodilnima evropskima državama pri implementaciji krožnega gospodarstva – Nizozemsko in Finsko. Rezultat aktivnosti je tudi nedavno imenovanje Ladeje Godina Košir med 24 članov koordinacijskega odbora s strani Evropske komisije novoustanovljene platforme European Circular Economy Stakeholder Platform.

Circular Change sodeluje tudi s Fundacijo Ellen MacArthur, Circular Economy Club, platformo Circle Economy, Circular Valey, Exchange4Change in mnogimi drugimi mednarodnimi akterji. Ladeja je tudi sopredsedujoča komisiji za Krožno in delitveno ekonomijo v okviru AmCham Slovenija, v Zdurženju Manager je vodila Hitro šolo krožnega gospodarstva, kot podpredsednica SDBP pa na področju krožnega gospodarstva gradi most med Nizozemsko in Slovenijo. Med pomembnejše projekte, v katere je platforma vključena, sodi tudi Kažipot prehoda v krožno gospodarstvo Slovenije, ki bo predstavljen na 3. mednarodni konferenci Circular Change maja 2018.

Ladeja Godina Košir se z uvrstitvijo med finaliste The Circulars pridružuje eminentnim osebnostim med katerimi so na primer Frans Van Houten, izvršni direktor Philips Royal, Lisa Jennings, podpredsednica Head & Shoulders, med nominiranci v ostalih kategorijah pa zasledimo družbe kot so Google, …

Slovenija postaja eden izmed centrov krožnega gospodarstva, kar potrjuje tudi dejstvo, da obeležujemo že tretji slovenski uspeh v programu nagrad The Circulars. Leta 2016 je dr. Janez Potočnik, nekdanji Evropski komisar za okolje, prejel glavno nagrado v kategoriji posameznikov, 2017 pa je novomeški Valtex postal “Highly recommended” v kategoriji nagrad za javni sektor.

FINALIST.jpg
 
Tin and Iza