Adriatic Clean City Forum - ACCF'17

 
 
 

5 praktičnih korakov na poti v krožno gospodarstvo

Ljubljana, 27. in 28. september 2017

 

Danes, 27. septembra, se je v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču pričel prvi ADRIATIC CLEAN CITY FORUM – ACCF’17. Uvodoma sta udeležence pozdravila Zoran Janković, župan mesta Ljubljane in Boštjan Gorjup, predsednik GZS. Oba sta pohvalila pobudo mednarodnega konzorcija partnerjev, ki so dogodek organizirali in povezali z že sedmim Ljubljana Forumom, ki se jutri, 28. septembra, začne na Ljubljanskem gradu. Udeleženci iz Adriatic regije in Rusije so predstavili projekte krožnega gospodarstva in izoblikovali 5 konkretnih krožnih pobud, ki naj se na ravni mest uresničijo v naslednjem letu. 

ACCF_DRAWINGS-1030x687.jpg

Cilj ACCF foruma je vključevanje mest, podjetij, nevladnih organizacij in drugih deležnikov v razvoj krožnih poslovnih modelov, ki naj razvijajo in gradijo svojo konkurenčnost v širšem mednarodnem prostoru s povezovanjem akterjev v regiji.  Za pripravo prvega dogodka ADRIATIC CLEAN CITY FORUM se je povezalo več mednarodnih partnerjev: Snaga, Mestna občina Ljubljana, European Russian Business Association – ERBA, mednarodna platforma Circular Change in SiSWA.

ACCF_DISCUSSION-1030x687.jpg

Osrednji govornik je bil predstavnik nizozemske platforme Circle Economy, Matthew Frazer, ki je na praktičnih primerih Amsterdama in Glasgowa predstavil pot prehoda mest v krožno gospodarstvo. Primož Ramovš je v imenu ekipe AmCham udeležence ogrel s predstavitvijo pobud za sistematično razvijanje talentov in njihovo vključevanje v družbo, ki se digitalizira, avtomatizira in usmerja v krožno ter delitveno ekonomijo. Sledile so predstavitve evropskih finančnih virov, Ulla Hudina Kmetič, vloge komunalnih podjetij, Janko Kramžar in Jure Žugman ter regulatornih okvirjev, Ana Grabnar. V drugem delu dogodka so se soočili »mladi upi« in »veliki igralci«, ki so v obliki kratkih »pitchev« nanizali skupaj 6 projektov in v živahni diskusiji sklenili nova poslovna partnerstva.

ACCF_FRASER-1030x687.jpg

Župan mesta Kotovsk, najbolj zelene prestolnice Rusije, je povabil akterje krožnega gospodarstva, naj se vključijo v razvoj mesta, ki svoje prebivalce nagrajuje z nizkimi davki in podpira pri razvoju njihovih poslovnih modelov ter vključevanju v ambiciozno vizijo mesta.

V zaključni razpravi, ki so jo sooblikovali predstavniki družbe Butan Plin, Petrol Energetika, ABC Nepremičnine, HUGO Croatia in Circle Econonomy Nizozemska, so se stkale konkretne pobude za gospodarsko sodelovanje med podjetji in regijami, kar je bil tudi cilj dogodka.

Dogodek je vsebinsko zasnovala platforma Circular Change, Ladeja Godina Košir, direktorica platforme, pa je celoten dogodek tudi vodila in sodelujoče spodbudila k oblikovanju 5 praktičnih korakov za prehod v krožno gospodarstvo, ki bodo jutri, 28. 9., v okviru Ljubljana Foruma, kot »štafeta« predani županom v okviru okrogle mize, ki jo bo prav tako vodila Godina Koširjeva.

ACCF sta Zoran Jankovič in Blaž Golob, direktor in partner Ljubljana Foruma, pozdravila kot dogodek, ki naj postane tradicionalni spremljajoči dogodek Ljubljana Foruma. Jutri, 28. 9., se z delovnimi omizji v organizaciji SiSWA (Slovenian Solid Waste Association), ACSF nadaljuje na Ljubljanskem gradu.

ACCF_JANKOVIĆ-1030x687.jpg

Mathew Fraser, Circle Economy, Nizozemska: ”Navdušen sem nad številom krožnih praks in pobud, ki so bile predstavljene v okviru ACCF. Z vključevanjem mest in povezovanjem različnih akterjev, kakršnemu smo bili priča danes, lahko v Sloveniji in regiji resnično hitro napredujete v smeri krožnega gospodarstva. Sodelovanje s platformo Circular Change bomo vsekakor nadaljevali in za cilj smo si zadali pilotski regionalni projekt, v katerem bomo povezali orodja, ki smo jih že implementirali na Nizozemskem in prakse, ki so bile udejanjene v Sloveniji. Prepričan sem, da bomo naslednje leto na ACCF lahko prestavili rezultat tega »sestrskega« sodelovanja naših platform.”

ACCF_KUDRYAVTSEV-1030x687.jpg

Vladislav Kudryavtsev, ERBA, Rusija: V rekordno kratkem času nam je z izjemnimi partnerji – Snaga, SiSWA, Circular Change in Mesto Ljubljana – uspelo organizirati dinamičen in zelo konstruktiven dogodek, ki je zame, kot nosilca pobude in organizatorja dokaz, da lahko Rusija in Adriatic regija poslovno odlično sodelujeta. Rezultat dogodka je pobuda za sodelovanje med mestom Kotovsk, ki ga je danes zastopal župan Alexey Plakhotnikov in zelenimi, krožno usmerjenimi podjetji iz regije. 

Ladeja Godina Košir, Circular Change, Slovenija: Imamo 5 konkretnih pobud za krožne spremembe v mestih, ki so jih danes soustvarili govorniki in udeleženci ACCF. Te bomo kot »štafeto« jutri prenesli na Ljubljana Forum in jih dopolnili s pobudami kar osmih županov na okrogli mizi, posvečeni dvigu kakovosti bivanja v mestih. Odličen primer povezovanja dogodkov in nadgrajevanja vsebin na področju krožnega gospodarstva, kar je tudi cilj naše platforme Circular Change. Dobre prakse spodbujamo tudi k prijavi za globalne nagrade The Circulars, ki jih podeljuje WEF in močno prispevajo k mednarodni prepoznavnosti podjetij ali voditeljev.

Zadnji poziv za prijave na globalne nagrade The Circulars, ki jih podeljuje Svetovni gospodarski forum prebojnikom krožnega gospodarstva! 30. septembra poteče rok za brezplačne prijave za prestižne nagrade, ki bodo januarja 2018 četrtič zapored podeljene v Davosu v okviru srečanja Svetovnega gospodarskega foruma. Regionalni partner projekta je platforma Circular Change, ki je doslej z 8 partnerji v regiji zbrala že več kot 60 kandidatov. Prijavite svojo prakso tudi vi – več na https://thecirculars.org/ ali www.circularchange.com.

Ostale fotografije si lahko ogledate na naši Facebook strani.

fotografije: Taja Košir Popovič

 
Tin and Iza