“Želimo slišati vaše predloge za prehod v krožno”

Na regijski konferenci, ki je potekala pod naslovom Do večje konkurenčnosti regije z aktivnimi partnerstvi –  Uspešni modeli krožnega gospodarstva vzpostavljeni na sodelovanju, se je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem danes zbralo več kot 60 udeležencev iz gospodarstva in lokalnih skupnosti.

Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade in vodja Partnerstva za zeleno gospodarstvo je v uvodu med drugim izpostavil, da v okviru Partnerstva zelo intenzivno pripravljajo akcijski načrt za leto 2017/2018, ki bo nadgradnja obstoječega. »In v tem procesu si želimo dvosmerne komunikacije. Regijski posvet, kot je današnji in sta bila dva že pred tem, je izrazito usmerjen v to, da želimo slišati vaše predloge, vaše aktivnosti tako gospodarstva kot lokalne skupnosti, da tiste ukrepe, ki jih ministrstva že pripravljajo in jih je možno še nadgraditi, nadgradimo tako, da bodo kar se da učinkovito podprli aktivnosti, ki se že dogajajo.«

Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade in vodja Partnerstva za zeleno gospodarstvo. Foto: Andreja Basle

Poudaril je še, da se vse aktivnosti na področju zelenega in krožnega gospodarstva dogajajo na ravni lokalnih skupnosti.

»Tu ni nekih abstraktnih projektov, ampak se vsi zgodijo ali na ravno občine ali pa regije in nato širijo. Prav zato je tu sodelovanje bodisi z matično občino, močnimi raziskovalnimi inštitucijami in podjetji ključnega pomena,« je še dodal Slapnik.

Projekt izkoriščanja odpadne toplote

»Povezovanje lokalne skupnosti, gospodarstva, politike in izobraževalnih inštitucij je pri nas na Koroškem rodilo prve sadove,« je v nadaljevanju povedala Mojca Kert, direktorica Petrola Energetike in predsednica upravnega odbora GZS, OZ Koroška.

Mojca Kert, direktorica Petrola Energetike in predsednica upravnega odbora GZS, OZ Koroška. Foto: Andreja Basle

 

Med številnimi industrijskimi conami je izpostavila gospodarsko območje Ravne, kjer je doma jeklarska industrija. Dodala je, da je prav jeklarska industrija v preteklem obdobju veliko investirala, kar je pogoj za odpiranje novih delovnih mest.  In poudarila, da je »župan Raven na Koroškem eden izmed ključnih akterjev za snovanje modelov krožnega gospodarstva, saj brez vključenosti lokalne skupnosti kot kreatorja javno-zasebnega partnerstva novega poslovnega modela ne bi bilo.«

Petrol Energetiki je namreč skupaj z lokalno skupnostjo, Metalom Ravne (del skupine SIJ) in Institutom Jožef Štefan uspelo zasnovati in izvesti inovativni in na principih krožnega gospodarstva temelječ projekt izkoriščanja odpadne toplote iz industrije za daljinsko ogrevanje na gospodarskem območju in v mestu Ravne na Koroškem.

Kertova je prepričana, da ima projekt izjemno velik potencial za nadaljnji razvoj in širšo implementacijo, saj gre za prvi tovrsten projekt v slovenskem prostoru, ki je uspešno poiskal in povezal porabnike odpadne toplote ter razvil potrebne tehnične in organizacijske rešitve, kar je pri tovrstnih projektih največji izziv.

Projekt so podrobno predstavili: Darinka Potočnik, direktorica področja Razvoja in upravljanja, Petrol Energetika, Miran Fužir, Petrol Energetika in Kristijan Plesnik, Metal Ravne SIJ.

Foto: Andreja Basle

Slavko Kanalec, direktor za tehnologijo iz Skupine SIJ. Foto: Andreja Basle

»Ko smo šli v projekt, smo družbi dali izziv, poiščite še nekaj več, ne le osnoven proces. V okviru tega smo organizirali tudi obisk dveh jeklarn v Gradcu. Tam je percepcija prebivalcev mesta takšna, da jih 70 odstotkov sploh ne ve, da je objekt jeklarna. Menijo, da je to toplarna, saj gre za zelo lepo urejen objekt iz katerega ni nobenih emisij,« je izziv in proces sodelovanja s Petrolom Energetiko opisal Slavko Kanalec, direktor za tehnologijo iz Skupine SIJ. In dodal, da je iz tega sodelovanja nastala uspešna zgodba. »Mora biti pa že v samih temeljih sodelovanje zastavljeno tako, da se ve, kakšna je razdelitev vložkov in prihrankov ter kaj je čigav interes,« je poudaril.

Koroška je žal regija, ki zgublja število prebivalcev

Dr. Tomaž Rožen, župan Raven na Koroškem. Foto: Andreja Basle

»Občine se zavedamo, da obstajamo predvsem zaradi pogojev gospodarskega razvoja, kajti ljudje, če v nekem okolju nimajo dela, se preprosto izselijo v tisto okolje, kjer imajo delo. Koroška je žal regija, ki zgublja število prebivalcev, v zadnjih 10, 15 letih smo izgubili kar nekaj tisoč prebivalcev. In gospodarstvo, ki se povezuje, je lahko tisti garant, da ne bomo doživeli negativne spirale. Ena rešitev, ki jo vidimo, je tretja razvojna os. In tudi ta regijska konferenca je dober primer odgovornega ravnanja gospodarske družbe, v tem primeru Petrola Energetike, ki vidi čez svoje poslovne cilje, ki jih tudi mora izpolnjevati, zato skupaj z njimi delamo konkretne korake,« je v nagovoru povedal dr. Tomaž Rožen, župan Raven na Koroškem.

Iz odpada Mariborčanov bodo pridobivali surovine

V drugem delu so udeleženci prisluhnili še enemu primeru dobre prakse. Kako so vzpostavili učinkovita krožna partnerstva so povedali nosilci projekta Wcycle, ki je v Mariboru povezal Snago Maribor, Nigrad in Energetiko Maribor. Mariborski projekt v prvem koraku stavi na povezovanje javnih podjetij, ki bodo izkoristila odpad, ki ga proizvedejo Mariborčani, kot surovino. Predvideva pa tudi vzpostavitev raziskovalnega inštituta in s strateškim partnerjem ustanovitev mednarodnega podjetja s sedežem v eni od evropskih prestolnic. Projekt so predstavili: Igor Kos, svetovalec v kabinetu župana, Mestna občina Maribor, Mirko Šprinzer, avtor zasnove modela krožnega gospodarstva v Mariboru in Miran Rožman, vodja razvoja v Energetiki Maribor.

Konferenca se je zaključil z okroglo mizi z naslovom: Krožno sodelovanje države, podjetij in lokalne skupnosti – kaj lahko naredimo takoj – če izstopimo iz silosov in se povežemo. Na njej so svoja stališča delili: Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade, Slavko Kanalec, direktor za tehnologijo, Skupina SIJ, Mojca Kert, direktorica Petrola Energetike, dr. Tomaž Rožen, župan Raven na Koroškem, dr. Dragica Marinič, Štajerska gospodarska zbornica in Igor Kos, svetovalec v kabinetu župana Mestne občine Maribor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja