Povzetek konference: Krožno gospodarstvo in globalni izzivi za gradbeno panogo

Prva konferenca Evropske zveze za krožno gradbeništvo

Prva konferenca Evropske zveze za krožno gradbeništvo z naslovom Krožno gospodarstvo – globalni izziv za gradbeno industrijo se je 12.1.2017 odvijala v Ljubljani.

Konferenco je v okviru evropskega projekta ECCA – European Circular Construction Alliance  organiziral Slovenski gradbeni grozd – GIZ, kot koordinator projekta, ki ima za cilj vzpostaviti evropsko strateško partnerstvo grozdov za internacionalizacijo (na področju krožnega gospodarstva v gradbenem sektorju). ECCA je namenjena podpori evropskim grozdom in inovacijskim združenjem ter njihovim članom, predvsem majhnim in srednjim podjetjem, na poti k internacionalizaciji.

Konference so se udeležili predstavniki grozdov, podjetij, raziskovalnih inštitutov in javnega sektorja iz Slovenije, Španije, Belgije, Velike Britanije, Poljske, Portugalske in Mehike. Govorniki in udeleženci so bili enotnega mnenja, da je prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo velik in hkrati globalni izziv za gradbeni sektor. Je pa tudi velika razvojna in poslovna priložnost.

Na konferenci so udeleženci osvetlili številne dobre prakse, ki tudi vključujejo načela krožnega gospodarstva. Te prakse so digitalizacija v gradbenem sektorju, ponovna uporaba predelanih gradbenih odpadkov, energetska učinkovitost in uporaba obnovljivih virov energije, uporaba naravnih in recikliranih materialov.

Tovrstne rešitve, tehnologije, proizvodi in storitve so tudi priložnosti za mednarodno razvojno sodelovanje in internacionalizacijo malih in srednjih podjetij.

Na konferenci so bile predstavljene že tudi prve iniciative za pripravo skupnih, evropskih in naprednih  rešitev s področja krožnega gradbeništva, ki povezujejo komplementarna znanja in tehnologije različnih partnerjev Evropske zveze za krožno gradbeništvo.

Več o Evropski zvezi za krožno gradbeništvo na spletni strani http://circularconstruction.eu/

Projekt podpira Evropska komisija v okviru Programa za konkurenčnost podjetij ter mala in srednja podjetja (COSME).

 

Vabilo k sodelovanju

Slovenski gradbeni grozd (www.sgg.si ) v okviru projekta ECCA vabi k sodelovanju slovenska podjetja, ki imajo rešitve, ki že upoštevajo načela krožne ekonomije in jih zanima internacionalizacija.  Vabimo tudi podjetja, ki načrtujejo ali pa razvojno že delujejo v smeri krožnega gospodarstva, so vključena v vrednostno verigo graditve ali pa se na njo lahko povežejo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja