Nocoj bodo v Davosu podelili prestižne nagrade The Circulars 2017 za krožno gospodarsto

Frans Timmermans Na povabilo organizatorjev v Davosu prvič tudi Circular Change (podpornik nagrad The Circulars) in mag. Ladeja Godina Košir.

Ljubljana/Davos, 16. januar 2017. Nocoj se s pozdravnim govorom generalnega direktorja Svetovnega gospodarskega foruma Klausa Schwaba ob 18.15 uri (prenos bo na voljo na povezavi tukaj) začenja tridnevni vrh Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum) v švicarskem Davosu. Večer se bo nadaljeval z razglasitvijo zmagovalcev za globalno nagrado The Circulars 2017 v sedmih kategorijah. Iz Slovenije se je v tekmovanje vključilo 11 podjetij.

Slovesne razglasitve zmagovalcev se na povabilo organizatorjev in ob podpori slovenskega premierja dr. Mira Cerarja udeležuje prvič tudi platforma Circular Change in sicer njena idejna ustanoviteljica in izvršna direktorica mag. Ladeja Godina Košir.

Globalno tekmovanje za najboljše prakse in projekte s področja krožnega gospodova The Circulars organizirata Svetovni gospodarski forum (World Economic Forum ) in Forum mladih globalnih voditeljev (Forum of Young Global Leaders ) in letos poteka že tretjič. Cilj projekta je širjenje in prepoznavanje najboljših praks krožnega gospodarstva v svetovnem merilu. Zmagovalci bodo znani danes okoli 20. ure. Finalisti po posameznih kategorijah so dostopni tukaj.

Slovenija se je v tekmovanje tokrat vključila prvič in sicer na povabilo organizatorjev nagrad, ki so k sodelovanju povabili platformo Circular Change kot podpornika The Circulars 2017.  

»Ponosni smo, da so se za prestižne nagrade letos prvič potegovala tudi slovenska podjetja. Po številu prijav smo četrta najbolje zastopana država. Po odzivih, ki jih prejemam, postajamo mednarodno prepoznavna država na področju krožnega gospodarstva. Zahvala velja v prvi vrsti podjetjem, ki so se odločila sodelovati, čeprav so imela le mesec dni časa za oddajo prijave svojih krožnih praks. Odločilna je tudi podpora predsednika vlade, dr. Mira Cerarja, ki je krožno gospodarstvo izpostavil kot ključno smer razvoja Slovenije in podprl nastanek Partnerstva za zeleno gospodarstvo. Tega zavzeto vodi državni sekretar v njegovem kabinetu, Tadej Slapnik. Po iniciativah za sodelovanje, ki prihajajo iz tujine, sem prepričana, da Slovenijo lahko pozicioniramo kot »Zeleno referenčno državo v digitalni Evorpi«, je pred današnjim odhodom v Davos poudarila Ladeja Godina Košir, izvršna direktorica platforme Circular Change, ki tja potuje tudi v imenu Slovenije in s podporo dr. Cerarja.

Letošnji finalisti tekmovanja The Circular 2017 po posameznih kategorijah so dostopni na tej povezavi. Iz Slovenije se v izbor The Circulars 2017 prijavili: v kategoriji People’s Choice Entrepreneur Donar in Kaaita; v kategoriji multinacionalk: Knauf Insulation in Aquafil (prijava je bila oddana s strani matičnega podjetja v Italiji), v kategoriji Government, Cities & Regions: EKO INICIATIVA (v konzorciju: VALTEX, Lucart, DROE Unirec, Mestna občina Novo mesto), v kategoriji malih in srednje velikih podjetij pa: socialno podjetje Center ponovne uporabe, Petrol Energetika (v konzorciju: SIJ, Metal Ravne, Inštitut Jožef Stefan in lokalna skupnost Ravne na Koroškem), Iskraemeco, Skaza, Smart Plastic in Avant Car.

Za nagrado voditelj na področju krožnega gospodarstva je platforma Circular Change predlagala Mojco Markizeti, ki v podjetju Iskraemeco vodi razvoj pravičnega pametnega števca za elektriko. Markizetijeva je tudi pomemben motor pri razvoju t. i. Transparency toola, posebnega orodja, ki bo v prihodnosti industriji omogočal popolno preglednost in sledljivost izdelkom: iz katerih surovin in materialov je, kje so bile surovine ali materiali pridobljeni in v kakšnih delovnih pogojih.

Slovenska podjetja se med finaliste sicer tokrat še niso uvrstila. Je pa VALTEX za projekt »Material flow cycle of BC – Novo Mesto« (Komunalni snovni krog Novega mesta) med številnimi prijavami podjetij, institucij, mest in regiji z vsega sveta prejel prav posebno pohvalo za sodelovanje – HIGHLY COMMENDED – v kategoriji najboljši vladni, mestni oz. regionalni projekt krožnega gospodarstva.

»Slovenija bi bila lahko v svetu prepoznavna ne le po bratih Prevc, ampak tudi po projektih na področju krožnega gospodarstva,« je prepričan Niko Kumar, direktor podjetja VALTEX in avtor krožnega projekta Komunalni snovni krog Novo mesto.

Letos kar 11 odstotkov več prijav

V prvih dveh letih je v izboru za globalne nagrade The Circulars sodelovalo preko 400 podjetij iz 36 držav. Koliko podjetij, organizacij in vladnih projektov sodeluje letos, organizatorji še niso razkrili, so pa potrdili, da so prejeli 11 odstotkov več prijav kot leto pred tem.

Leta 2015 nagrajen dr. Janez Potočnik

V 27 članski komisiji ekspertov, ki so ocenjevali prispele prijave, je tudi dr. Janez Potočnik, mednarodni ekspert za krožno gospodarstvo, nekdanji evropski komisar za okolje in predsednik posvetovalnega odbora platforme Circular Change.  Sicer pa je prav dr. Potočnik leta 2015 kot prvi prejel prestižno nagrado The Circulars 2015 za voditelja na področju krožnega gospodarstva – in sicer za svoje prebojno delo na področju krožnega gospodarstva, saj je kot evropski komisar za okolje predlagal prvi paket za prehod v krožno gospodarstvo na ravni EU.

V letošnjem letu je med kandidati za to nagrado Guido Braam, uspešen nizozemski podjetnik, pionir krožnega gospodarstva na Nizozemskem in tudi član posvetovalnega odbora platforme Circular Change.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja