Ladeja Godina Košir: Porabljamo več, kot nam zemlja lahko daje

»Prehranska varnost je poleg vojaške in energetske varnosti ključna vrednota sodobnega življenja. V Sloveniji za zdaj jemo varno in kakovostno hrano,« so na televiziji Vaš kanal v oddaji: »Smo dobri gospodarji?« strnili ključno sporočilo tretjega regijskega Evropskega pogovora o krožnem gospodarstvu in kmetijstvu na Dolenjskem, Posavju in Beli krajini, ki ga je v Novem mestu pripravil Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

»Vemo, da so viri omenjeni, število prebivalcev narašča, potrošnja se povečuje, srednji razred raste in porabljamo več, kot nam zemlja lahko daje,« je za Vaš kanal poudarila Ladeja Godina Košir, pobudnica in izvršna direktorica platforme Circular Change. Izpostavila je, da se premalo zavedamo pomena nič kilometrov od proizvajalca do krožnika in prehranjevanja v skladu s sezono.

Kupujmo in jejmo lokalno hrano

»Če pogledamo, kaj nam pridelovalci na področju kmetijstva od živinoreje, poljedelstva, sadjarstva in tudi ribogojstva nudijo, bi lahko svoje jedilnike zelo kakovostno sestavili, morda kdaj plačali celo kašne evro več, pa bi ta ostal v našem sistemu. S tem bi posredno vplivali na zdravje ljudi, kar zanemarjamo, ker hrana je ključna, kako se ljudje počutimo. In to je tisti potencial, ki ga imamo, pa ga morda premalo izkoriščamo,« je izpostavila ključne izzive in priložnosti.

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja