Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Do večje konkurenčnosti regije z aktivnimi partnerstvi: Uspešni modeli krožnega gospodarstva vzpostavljeni na sodelovanju

december 14, 2016, 9:30 dop - 1:30 pop

Vabimo vas na regionalno konferenco: Do večje konkurenčnosti regije z aktivnimi partnerstvi –  Uspešni modeli krožnega gospodarstva vzpostavljeni na sodelovanju, ki bo potekala v sredo, 14. decembra 2016, v Kulturnem centru Ravne na Koroškem (Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem), s pričetkom ob 9.30 uri.

Konferenca predstavlja nadaljevanje meseca krožnega gospodarstva, ki je potekal v novembru. Zasnovana je v sodelovanju platforme Circular Change in Petrol Energetike ter Partnerstva za zeleno gospodarstvo, ki ga vodi Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade, ob sodelovanju Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK).

Namen konference je vzpostavitev dialoga med vlado, ključnimi akterji lokalne skupnosti in podjetji ter na podlagi primerov dobrih praks identificirati mehanizme za spodbujanje in vzpostavljanje učinkovitih in krožnih javno-zasebnih partnerstev.

Javno-zasebna partnerstva za Ravne na Koroškem in celotno regijo lahko pomenijo učinkovit ekonomsko, okoljsko in družbeno utemeljen prehod v model krožnega gospodarstva. S tem se krepita vidnost in konkurenčnost regije.

V središču regionalne konference bodo dobre poslovne prakse. Kako vzpostaviti učinkovita krožna partnerstva bodo povedali nosilci projekta Wcycle, ki je v Mariboru povezal Snago Maribor, Nigrad in Energetiko Maribor. Mariborski projekt v prvem koraku stavi na povezovanje javnih podjetij, ki bodo izkoristila odpad, ki ga proizvedejo Mariborčani, kot surovino. Predvideva pa tudi vzpostavitev raziskovalnega inštituta in s strateškim partnerjem ustanovitev mednarodnega podjetja s sedežem v eni od evropskih prestolnic.

V Petrolu Energetiki prav tako verjamemo v sodelovanje in razvoj v okviru javno zasebnih partnerstev. Podjetje je skupaj z lokalno skupnostjo, Metalom Ravne (del skupine SIJ) in Institutom Jožef Štefan uspelo zasnovati in izvesti inovativni in na principih krožnega gospodarstva temelječ projekt izkoriščanja odpadne toplote iz industrije za daljinsko ogrevanje na gospodarskem območju in v mestu Ravne na Koroškem. Projekt ima velik potencial za nadaljnji razvoj in širšo implementacijo, saj gre za prvi tovrsten projekt v slovenskem prostoru, ki je uspešno poiskal in povezal porabnike odpadne toplote ter razvil potrebne tehnične in organizacijske rešitve, kar je pri tovrstnih projektih največji izziv.

Seveda pa je pomemben element financiranje tovrstnih projektov. Kako najti in pridobiti ustrezne vire? Predstavniki vlade bodo tokrat govorili predvsem o tem, kateri ukrepi in finančni viri bodo podjetjem in lokalnim skupnost na področju javno zasebnih partnerstev in krožnega gospodarstva na voljo v letu 2017 in naprej.

Pridružite se nam pri snovanju in povezovanju v krožna javno-zasebna partnerstva in bodite v letu 2017 tudi vi soustvarjalci krožnega sodelovanja. 

 

Ladeja Godina Košir,                                                                                     Mojca Kert,

izvršna direktorica Circular Change                                             direktorica Petrola Energetike


Program dogodka*:

9.30 – 10.00 Registracija udeležencev ter dobrodošlica s kavo in rogljičkom
10.00 – 10.20 Uvodni nagovori:

•        Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade in vodja Partnerstva za zeleno gospodarstvo

•        Mojca Kert, direktorica Petrol Energetika in predsednica upravnega odbora GZS, OZ Koroška

•        dr. Tomaž Rožen, župan Ravne na Koroškem

10.20 – 10.30 Ukrepi MGRT za krožno gospodarstvo v 2017 – priložnosti za podjetja – predstavnik MGRT
10.30 – 10.35 Matjaž Franc Zupančič – Tičo, državni sekretar SVRK – Finančni viri za krožne projekte v EU
10:35 – 10:50 mag. Ladeja Godina Košir, Circular Change – Povzetek aktivnosti na ravni vlade RS in na ravni gospodarstva

dr. Dragica Marinič, Štajerska gospodarska zbornica – Predstavitev in pomen SRIP- Mreže za prehod v krožno gospodarstvo

10. 50 – 11.30 Primer dobre prakse1: Petrol Energetika – Celovite rešitve na področju energetike in komunale

•        Darinka Potočnik, direktorica področja Razvoja in upravljanja, Petrol Energetika

•        Andrej Gradišnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne

•        Miran Fužir, Petrol Energetika in Kristijan Plesnik, Metal Ravne

11:30 – 12:00 Odmor in mreženje
12.00 – 12.20 Primer dobre prakse 2: Wcycle – Občina Maribor povezuje krožne akterje – iz javnega v zasebno, Igor Kos, svetovalec v kabinetu župana, Mestna občina Maribor
12.20 – 13:20 Diskusija: Krožno sodelovanje države, podjetij in lokalne skupnosti – kaj lahko naredimo takoj – če izstopimo iz silosov in se povežemo

Sogovorci:

•        Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade

•        Slavko Kanalec, direktor za tehnologijo, Skupina SIJ

•        Mojca Kert, direktorica Petrol Energetika

•        dr. Dragica Marinič, Štajerska gospodarska zbornica

•        dr. Tomaž Rožen, župan Ravne na Koroškem

•        Ivan Plevnik, direktor Koroškega centra za ravnanje z odpadki

•        Igor Kos, svetovalec v kabinetu župana, Mestna občina Maribor

Moderatorka: Ladeja Godina Košir, Circular Change

13:20 – 13:30 Vtisi in sklepi dneva

*Vabljen.  Organizator si pridržuje pravico prilagoditve programa.

Udeležba na konferenci je brezplačna. Zaradi omejenega števila mest je obvezna predhodna prijava po elektronski pošti: join@circularchange.com ali preko obrazca, ki je dostopen tukaj, najkasneje do torka, 13. decembra 2016.

Za vse morebitne informacije smo vam na voljo na join@circularchange.com.

Inovativnost izkoriščanja odpadne toplote iz industrije za daljinsko ogrevanje na gospodarskem območju in v mestu Ravne na Koroškem, ki sta jo skupaj razvila Petrol Energetika in Metal Ravne iz skupine SIJ, je bil lani tudi zmagovalni projekt in dobitnik nagrade za okolju prijazno storitev na že tradicionalnem Okoljskem srečanju časnika Finance.

rotator_petrol_energetika_nagrada

Komunikacijska partnerja konference:

skupnost-obcinlogo_sgz_main

 

Details

Date:
december 14, 2016
Time:
9:30 dop - 1:30 pop
Event Categories:
,

Organizer

Petrol Energetika in Circular Change

Venue

Kulturni center Ravne na Koroškem
Gledališka pot 1
2390 Ravne na Koroškem,
+ Google Map