Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dr. Janez Potočnik – Prehod v krožno gospodarstvo

november 2, 2016, 11:00 dop - 1:00 pop

- Free

Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana in Institut »Jožef Stefan« (IJS) organizirata predavanje dr. Janeza Potočnika, pionirja in zagovornika krožnega gospodarstva ter predsedujočega Advisory Boardu platforme Circular Change  z naslovom »Prehod v krožno gospodarstvo«.

Predavanje bo v sredo, 2. 11. 2016, ob 11. uri, v Veliki predavalnici IJS v Ljubljani.

Dr. Potočnik je ugleden, mednarodno priznan strokovnjak, sopredsedujoči Mednarodnemu forumu za upravljanje virov (IRP), ki deluje v okviru Okoljskega programa Združenih narodov (UNEP) in partner pri SystemiQ.

Povzetek predavanja: »21. stoletje poleg globalizacije zaznamuje hitra rast prebivalstva, potrošnje na prebivalca, naraščajoči okoljski problemi, kot so podnebne spremembe in naraščajoče onesnaženje, ki v prvi vrsti prizadene naše zdravje, poglabljanje razslojevanja, in vse večje pomanjkanje virov. Dostop do virov in njihova razpoložljivost – zemlje, vode, mineralov, nafte, plina – so bili vedno v ozadju tanke ločnice med vojno in mirom, pomemben element varnosti in ekonomske uspešnosti.  Lani je bilo prelomno leto. Bila sta sprejeta dva pomembna globalna dogovora. Prvi je bil dogovor o ciljih trajnostnega razvoja (SDGs), sprejet septembra v New Yorku, in drugi Pariški sporazum o skupnem boju proti podnebnim spremembam. Prvi je celovit in zajema vse vidike našega življenja, drugi se osredotoča na enega od sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja – podnebne spremembe – in ga operacionalizira. Razumem ju kot novo družbeno pogodbo o spoznanju nujnosti prehoda v sobivanje, ki temelji na trajnostnih načelih. Nov gospodarski model, ki bi obstoječo razsipnost virov zamenjal z odgovornim ravnanjem, je ključnega pomena za prehod v trajnostno naravnano družbo. Je tudi priložnost za nov inovativni zagon.   V EU se ta prehod, nov gospodarski model, uveljavlja skozi t. i. koncept krožnega gospodarstva.  Krožno gospodarstvo bi v enem stavku lahko strnili v pristop, s katerim skušamo različne vrste virov čim dlje zadržati v proizvodnem in potrošnem procesu. To lahko naredimo na različne načine, z drugačno zasnovo proizvodov, z drugačnim proizvodnim procesom, novim poslovnim modelom, tudi z recikliranjem. Preprostega recepta, ki bi veljal za vse primere, ni. Za EU je uveljavitev krožnega gospodarstva pomembna ne le z okoljskega vidika, ampak je ključnega pomena tudi z vidika izboljšanja konkurenčnosti.«

Vabilo je objavljeno tukaj.

Details

Date:
november 2, 2016
Time:
11:00 dop - 1:00 pop
Cost:
Free
Event Category:
Website:
http://www.tromba.si/dr-janez-potocnik-prehod-v-krozno-gospodarstvo/

Organizer

Institut »Jožef Stefan« (IJS)
Website:
https://www.ijs.si/ijsw

Venue

Institut »Jožef Stefan« (IJS)
1000 Ljubljana, Slovenia + Google Map